Close

Norveška Komisija za nagradu Graditelji mostova je dodijelila Nj.E. šejhu dr. Muhamedu b. Abdulkerimu Al-Isau, generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta i predsjedniku Organizacije islamskih učenjaka njenu prestižnu svjetsku nagradu za 2021. godinu.

Komisija je iz svog sjedišta u Oslu potvrdila kako je Nj.E. uradio izuzetan posao na polju izgradnje mostova kad je u pitanju odnos među pripadncima različitih religija i civilizacija dajući na tom planu velik i opipljiv doprinos. Opisali su ga kao vodeću svjetsku silu koja djeluje na polju mira i harmonije među narodima i religijama kao i na polju suzbijanja ekstremističkih ideologija.
Tokom svečanosti u velikoj dvorani u glavnom gradu Norveške Nj.E. šejh dr. Al-Isa je preuzeo nagradu. Nagradu je primio pored Svjetskog vijeća za crkve u Ženevi, rabina Miguela Malkera i u prisustvu velikog broja političkih čelnika, predstavnika naroda i parlamentaraca u svijetu, predsjednika velikih svjetskih organizacija, vjerskih poglavara i predstavnika norveških institucija.
Pored spomenutih tu su bili i bivši premijer Norveške, gospodin Kjell Bondevik, koji je moderirao dijalog tokom ceremonije dodjele nagrade, predsjednik Fondacije Dijalog za mir gospodin Amir Šejh, dobitnik Nagrade za izgradnju mostova prošle godine dr. Tedros Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i generalni sekretar Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca gospodin Jagan Chapagain.
Ovom prilikom brojni norveški i evropski zvaničnici su uputili čestitke dr. Al-Isau, a članovi Komisije za dodjelu ove nagrade su za njega kazali da je vodeća svjetska snaga na polju promocije umjerenosti, borbe protiv ekstremističkih ideologija i da je izuzetan i jasan glas koji poziva miru i saradnji među narodima i religijama. Rekli su da je ova dodjela nagrade priznanje i motiv za daljnje napore u promociji tolerancije, poštovanja i ljubavi.
Tokom ceremonije dodjele nagrade članovi Komisije su istakli kako je ovo prvi put da norveška prijestolnica svjedoči veliki skup čelnika i predstavnika islama, judaizma i kršćanstva uz istaknuto poštovanje i toleranciju među njima i veliku želju za još većom saradnjom među religijama.
U svom obraćanju nakon što je primio nagradu, Nj.E. šejh dr. Muhamed b. Abdulkerim Al-Isa je pojasnio kako govor o izgradnji mostova jest ustvari govor o učinkovitoj saradnji na izgradnji mira. Graditi znači istinski djelovati, a postojanje mostova znači otvaranje područja za ostvarivanje željenog cilja od te izgradnje. Potom dolazi vjerska i intelektualna svijest, a nakon toga društvena, civilizacijska i politička svijest kako bi se prešlo preko tih mostova i došlo do sigurnosti koja je vrata razumijevanja i saradnje preko čega se dolazi do ostvarenja mira u svijetu i harmonije u našim zajednicama diljem svijeta.
Nj.E. je potvrdio da u nedostatku mostova javlja se jaz i prekid odnosa što prouzrokuje sukob civilizacija bilo da se radi o religijama, kulturama pa čak i politikama i ekonomijama. Čak šta više i humanitarni rad ne predstavlja dobro ako tome pristupamo pogrešno i selektivno ili ako iza njega se kriju želje za ostvarenjem ličnih interesa. A ima li išta gore od toga da se pruža pomoć onima koji su u potrebi s namjerom ostvarenja sektaških, političkih ili bilo kojih drugih interesa mimo humanih?!
Nj.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta je ponovo upozorio na nepravednu podjelu vakcina protiv COVID-19 kazavši: „Sramotno je da u tome privilegije imaju bogati i da se siromašni pored boli siromaštva nađu i u boli pandemije, zanemarenosti i nepravde. Kako god bolest ne pravi razlike među ljudima koga će zadesiti, isto tako i kod liječenja ne smije biti tih razlika.“
Po pitanju vjerske, kulturne, političke i drugih podjela koje su prouzrokovale konflikte i sukobe, dr. Al-Isa je kazao: „Naša međusobna udaljenost će među nama stvoriti pregrade straha, sumnje i nerazumijevanja. Iz toga će proisteći osjećaj brige koju ćemo osjećati jedni zbog drugih. Potom dolazi mržnja, a nakon nje sukob. To se nažalost uistinu već i događa.“
Nj.E. je pozvao ka produktivnom dijalogu koji će dati odgovore na sva pitanja uz punu transparentnost i jasnoću. To je dijalog koji liječi probleme i uklanja ih, a ne formalni ili iscenirani dijalog. Pozvao je i ka solidarnosti među pripadnicima religija i civilizacija u suočavanju s problemom međusobnog optuživanja i pogrešne percepcije jednih o drugima, kao i suočavanju s govorom mržnje, nasiljem i terorizmom.
Nj.E. nastavlja i kaže: „Po pitanju bolnih poglavlja historije pametni će gledati naprijed uz toleranciju, suživot, ljubav i saradnju. Biće svjesni da se historija veže za one koji su je živjeli, a ne za one poslije. Greške pa čak i zlodjela koja je neko kroz historiju počinio se ne mogu nasljeđivati. Kod nas muslimana ima jedan kur’anski ajet u kojem Uzvišeni kaže: ‘Taj narod je bio i nestao; njega čeka ono što je zaslužio, i vas će čekati ono što ćete zaslužiti, i vi nećete biti pitani za ono što su oni radili.’ Kako bi bilo lijepo da svi imamo istinske svijesti o tome da su razlike i brojnost među ljudima prirodna stvar u ovom životu koji je ispunjen raznolikostima. Da ni u kom slučaju nema opravdanja za mržnju i isključivost radi vjerske, kulturne ili čak i političke razlike. U suprotnom, sami smo sebi presudili da na ovoj planeti ne živimo u miru.“
Nj.E. je kritikovao neki desničarski ili ljevičarski ekstremizam koji je brojne stvari iskrivio, ljude podijelio, medije u negativne tokove usmjerio i u isto vrijeme je odgovoran za vjerski, mezhebski i etnički rasizam. A da ne govorimo o marginalizaciji uloge žene koja je glavni čimbenik u procvatu zajednica. Žene koja može svojim riječima i djelima biti velika inspiracija u djelovanju. Kazao je: „Da nas Uzvišeni Allah nije počastio blagodatima žene koja nam je prva utjeha i smiraj, prvi učitelj i inspiracija, mi danas ne bi slavili našu svijest o izgradnji mostova.“
Nj.E. je ponovo uputio poziv ka ostvarenju istinskog mira rekavši: „Želimo istinski i trajni mir, mir kojeg gradi iskrena želja za mirom, mir koji grli historiju. Taj mir se ne može ostvariti osim ako dolazi iz dubine duša, iskrenosti, čistote i želje za dobro svima.“
Pojasnio je kako je iskrena ljubav najveći graditelj mira. Ukazao je na odgovornost porodice i obrazovanja još od ranog djetinjstva, pa preko mladalačke dobi gdje se posebno treba obratiti pažnja na izučavanje zajedničkih vrijednosti.
Spomenuto je kako je nagrada Graditelji mostova kroz dugi niz godina dodijeljena istaknutim svjetskim ličnostima poput bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame, kralja Norveške, predsjednika Komisije Nobelove nagrade za mir, trenutnog generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije i drugih. Tokom prošlih godina na svečanosti dodjele ove nagrade prisustvuje kraljevska porodica, norveški premijer i nekolicina ministara i parlamentaraca.
Imena dobitnika nagrade su obznanjena u Sjedištu Nobelovog centra za mir a objavljena su putem elektronske stranice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Comments
scroll to top