Close

NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i predsjednik Vijeća muslimanskih učenjaka, prof.dr. Muhamed bin Abdulkerim Al-Isa, je posjetio Kraljevinu Kambodžu odazivajući se službenom pozivu čelnika Kambodže.

U sklopu zadataka koje je Liga muslimanskog svijeta postavila za cilj, uključujući promicanje suživota i sklada između nacionalnih zajednica uz islamske komponente u državama koje odlikuje vjerska raznolikost, posebno vjerske manjine, NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i predsjednik Vijeća muslimanskih učenjaka, prof.dr. Muhamed bin Abdulkerim Al-Isa, je posjetio Kraljevinu Kambodžu odazivajući se službenom pozivu čelnika Kambodže.

NJ.E. dr. Al Isa je tokom prvih dana posjete održao opsežne sastanke sa predsjedništvom Vlade i članovima Parlamenta gdje je premijer Kambodže, uvaženu Hun Sen, upriličio prijem za NJ.E. u sjedištu vlade, u glavnom gradu Kambodže, Phnom Penhu.

NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta je izrazio zahvalnost i poštovanje prema istaknutom kambodžanskom nacionalnom modelu zbog suživota i harmonije njegove društvene raznolikosti, posebno zbog islamske nacionalne komponente gdje su ispoštovane vjerske osobenosti i sva druga nacionalna prava.

NJ.E. kambodžanski premijer, uvaženi Hun Sen, je pohvalio posebnost islamske komponente u Kraljevini Kambodži i potpunu harmoniju iste sa svojom braćom u društvu koje ispunjava kohezija i ljubav što odražava stepen vjerske i nacionalne svijesti između svih njih. Pri tome naglašava veliko uvažavanje i poštivanje vjerske privatnosti islamske komponente, njenu slobodu da prakticira svoje obrede te nastojanje ove države da osnaži islamsku komponentu u skladu s ustavom i zakonima zemlje, baš poput drugih komponenti prisutnih u Kambodži.

NJ.E. se također sastao sa premijerom Kraljevine Kambodže, dr. Osmanom Hasanom, koji je posjetu dr. Al-Ise na čelu delegacije Lige muslimankog svijeta opisao kao historijsku posjetu, ističući da je bila predmet velikog interesovanja cijelog kambodžanskog naroda, a posebno predstavnika islamske komponente. Vijesti o ovoj posjeti su prenijele razne medijske kuće, kao što su važni sastanci NJ.E, a posebno susret sa NJ.V. kraljem Kambodže, premijerom, članovima Parlamenta i Senata zaduženim za različite ministarske resore.

Dr. Al-Isa je zahvalio premijeru, izrazivši svoje zadovoljstvo i sreću što je imao priliku posjetiti Kraljevinu Kambodžu  istaknuvši pri tome vrijednosti ljubavi i tolerancije koje su odlika kambodžanskog naroda.

U kontekstu svoje službene posjete, NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i predsjednik Vijeća muslimanskih učenjaka, prof.dr. Muhamed bin Abdulkerim Al-Isa, je bio gost Parlamenta u Kambodži, u njegovom sjedištu u glavnom gradu Phnom Penhu, gdje se susreo s predsjednikom i članovima Parlamenta.

Predsjednik Parlamenta je pohvalio globalnu i ključnu ulogu Rabite u promicanju sklada nacionalnih društava, ističući da muslimani u Kambodži žive sa ostalim nacijama u slobodi i ljubavi, te da su ovo ustavne vrijednosti koje su stalni i nacionalni prioritet Kraljevine Kambodže.

Naglasio je želju vlade za osnaživanjem i podrškom muslimanima u Kambodži u društvenom i ekonomskom smislu te da imaju učinkovitu zastupljenost u vladi, uz pridavanje pažnje njihovim vjerskim pravima i slobodama te prakticiranju njihovih obreda.

Senat Kambodže, na čelu sa NJ.E. Sai Chomom, je ugostio generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta gdje je održan sastanak s predsjedavajućim i članovima Senata u prisustvu predsjednika Odbora za obrazovanje, vjere, kulturu i turizam pri Senatu i predsjednika Odbora za istragu, praćenje i borbu protiv korupcije te premijera islamskih pitanja.

Predsjednik Senata je iskazao poštovanje i zahvalu povodom posjete NJ.E. dr. Al-Isaa u ime islamskih naroda koji djeluju u sklopu Lige muslimanskog svijeta. Pri tome je istakao da je posjeta NJ.E. koji je međunarodno poznata ličnost dodajući tome upečatljivi imidž Rabite u povezivanju i okupljanju sljedbenika religija, različitih rasa i kultura, prilika za jačanje i promovisanje budućih odnosa između Kambodže i naroda islamskog svijeta.

Predsjednik Senata je naglasio ponos Kambodže zbog njene islamske komponente i želje da država osigura sva prava bez diskriminacije. NJ.E. je također zahvalio Rabiti što je bila i ostala uz kambodžanski narod tokom svih kriza bez ikakve diskriminacije, pružajući humanitarnu pomoć te pomoć u zdravstvu i obrazovanju.

U sklopu sastanaka NJ.E. s kambodžanskim čelnicima NJ.E. prof.dr. Muhamed Al-Isa se sastao sa NJ.E. zamjenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova, uvaženim Sarom Khengom. Na sastanku se razgovaralo o pitanjima društvenog i nacionalnog mira te važnosti promicanja istog od strane religijskih i društvenih poglavara. Ministar je kazao da mnogo očekuju od komunikacije koju provodi Liga muslimanskog svijeta sa projektom koji poziva i teži ka miru različitih religijskih, etničkih i kulturnih društava kroz praktične i uspješne metode razumijevanja. Ovaj projekat gradi nacionalna društva podstičući ih na razvoj i napredak  dok istovremeno iskorjenjuje pogrešne ideje voljom svjesnog naroda, a to je najjači element  u suprotstavljanju idejama koje prijete miru i stabilnosti i koje su opasnost kada postanu raprostranjene u društvu.

Ministar je istaknuo i pohvalio međunarodne doprinose Rabite i njenu podršku Kambodži tokom pandemije koronavirusa.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top