Close

U prisustvu vrhovnog muftije u Indiji, istaknutih učenjaka i indijskog premijera, u Islamskom kulturnom centru u Indiji je upriličen prijem za delegaciju Lige muslimanskog svijeta na čelu sa NJ.E. generalnim sekretarom, prof.dr. Muhamedom Al-Isaom.

Dr. Al-Isa je održao predavanje na temu plemenitih vrijednosti islama gdje je prezentirao poučan i podsticajan model za izgradnju mostova razumijevanja i mira među različitim civilizacijama
Savjetnik na polju nacionalne sigurnosti je poželio toplu dobrodošlicu generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta rekavši: „Jedini način za prihvatanje međusobnih razlika je dijalog i suživot. Naša država je spremna za prijedloge uvaženog prof.dr. Al-Isaa.
Nju Delhi
Indijski premijer, NJ.E. Narendra Modi, u svom uredu u glavnom gradu Indije, je upriličio prijem za NJ.E. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta i predsjednika Organizacije muslimanskih učenjaka, NJ.E. prof.dr. Muhameda bin Abdulkerima Al-Isaa.
Tokom sastanka su razgovarali o mnogim pitanjima uključujući aspekt raznolikosti indijskog društva u sklopu državnog uređenja koji se odlikuje civilizacijskim principima pri čemu je naglašen značaj međusobnog uvažavanja i suživota između svih kategorija indijskog društva.
Nakon toga je Islamski kulturni centar organizovao svečanost povodom posjete  delegacije Lige muslimanskog svijeta Republici Indiji, na čelu sa NJ.E. generalnim sekretarom i predsjednikom Organizacije muslimanskih učenjaka, NJ.E. prof.dr. Muhamedom Al-Isaom. Dr. Al-Isa je održao predavanje kojem su prisustvovali ugledni i istaknuti islamski učenjaci, muftije i vođe drugih religija u Indiji.
U Centru je NJ.E. održao predavanje u kojem se osvrnuo na važne stavke koje se tiču plemenitih vrijednosti islama i na temeljna načela za izgradnju mostova mira i razumijevanja između civilizacija u cilju promicanja prijateljstva i saradnje među različitim narodima. 
U svom izlaganju NJ.E. dr. Al-Isa se osvrnuo na važna obilježja islamskih vrijednosti predstavljajući različite modele civilizacijskog uspona. Pri tome je istaknuo da ove vrijednosti pozivaju na izgradnju mostova mira, razumijevanja i saradnje među civilizacijama i različitim narodima. NJ.E. kaže da musliman je vođen vjerom u spoznaji mudrosti Stvoritelja u stvaranju različitosti među ljudima i on razumije da ta različitost nipošto ne predstavlja strah od drugog, udaljavanje od drugog, a kamoli mržnju i vrijeđanje drugog samo zato što je drugačiji od nas jer su to koncepti neznanja i ekstremizma.
Dr. Al-Isa je istaknuo da islamsko društvo koje živi u Indiji se ponosi svojom državom i državnim institucijama i svojom pripadnošću indijskom narodu naglašavajući da vjerska svijest treba biti u službi promicanja razumijevanja, suživota i saradnje uz međusobno poštovanje i ljubav.
Savjetnik na polju nacionalne sigurnosti je poželio toplu dobrodošlicu generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta rekavši: „Jedini način za prihvatanje međusobnih razlika je dijalog uokviren suživotom. Naša država je spremna za  prijedloge uvaženog prof.dr. Al-Isaa. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top