Close

Otvorenje prvog izdanja izložbe „Vjerovjesnici – kao da ih vidiš“

Uz sjajnu svjetsku i civilizacijsku poruku… Liga muslimanskog svijeta se predstavila svijetu na sajmu Expo 2020.

Izložba je iskazala ljepotu svjetske poruke islama i plemenitog morala Poslanika s.a.v.s.

Još od prvih sati otvorenja, izložba je doživjela veliki odaziv i prisutnost svjetske javnosti koja je iskazala divljenje izložbi. Zasluženo je dobila mnogo pohvala.

Inovativni i znanstveni sadržaj je prikazan najsavremenijom tehnologijom i adekvatnim instrumentima te izvorno prenosi značenja ljubavi, dobrote, uvažavanja, mira i suživota

25 poslanika i vjerovjesnika… 5 jezika… više od 150 filmskog materijala… 14 dnevnih medijskih mapa

Realistični filmski doživljaji poboljšani tehnologijom Connected LED Screens 360 koja posjetitelja vodi u srž samog događaja

Snimanje najvećeg interaktivnog murala gdje su korisnici oduševljeni ostavljali poruke ljubavi, tolerancije i prihvatanja drugog

Dubai:

Liga muslimanskog svijeta je zabilježila izuzetnu posjećenost na Svjetskom sajmu „Expo 2020“ gdje je najavila pokretanje i otvorenje prvog izdanja međunarodne izložbe: “Vjerovjesnici, mir neka je na njih, kao da ih vidiš.” Ovo je prva i najveća izložba ovakve vrste koja nosi ključnu svjetsku civilizacijsku poruku te koja svijetu predstavlja najviši model života ispunjen vrijednostima poput znanja, rada, mira, ljubavi, privrženosti, tolerancije, suživota i ljudskosti. Putem najnovije tehnologije i najutjecajnijih sredstava, ova izložba prikazuje biografije pionira čovječanstva, najboljih od svih ljudi, to su odabrana stvorenja – poslanici i vjerovjesnici, neka je mir i blagoslov na njih.

Izložba “Vjerovjesnici – kao da ih vidiš” odražava veličanstvenost islamskih propisa i plemenitog morala Božijeg Poslanika s.a.v.s. Pokazuje također sveobuhvatnost i ljepotu svjetske poruke islama, čije zrake su zasjale iz zemlje dobročinstva i izvora tevhida (monoteizma), zemlje pravde, mira i čovječanstva, iz Časne Meke i Medine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, kako bi obasjale svijet na Expo 2020 Dubai. Ova izložba teži ka ponovnom otvaranju i prikazu života najodabranijih stvorenja, vođa čovječanstva i predvodnika znanosti, religije, morala, pravde, mira, tolerancije i saradnje za dobro – to su poslanici i vjerojesnici, neka je mir na njih.

Još od prvih sati otvorenja, izložba je doživjela veliki odaziv i prisutnost svjetske javnosti koja je iskazala divljenje izložbi. Zasluženo je dobila mnogo pohvala. Izvorno prenosi značenja ljubavi, dobrote, uvažavanja, tolerancije, mira, suživota, i saradnje za dobro. Izložba je prikazana putem najnovije tehnologije i odgovarajućih kvalitetnih instrumenata, inovativnog i znanstvenog sadržaja, kao najviši model kojeg čovječanstvo treba doseći i čije smjernice treba slijediti.

Liga muslimanskog svijeta je počašćena učešćem u ovom svjetskom događaju i raduje se ispunjavanju dužnosti poslanika prema čovječanstvu, neka je na njih mir i blagoslov. Pri tome naglašava da  su svi poslanici, neka je mir na njih, braća koja su ujedinjena u cilju i poruci koju su donijeli čovječanstvu. Poslanik Muhamed, s.a.v.s. je upotpunio vjeru i On je Pečat poruke svih poslanika.

Tokom izložbe će biti predstavljeno 25 poslanika i vjerovjesnika koji su spomenuti u Časnom Kur’anu i to na pet međunarodnih jezika: arapski, engleski, francuski, hebrejski i indonezijski. Na interaktivan način posjetitelji će biti upoznati sa sljedećim podacima koji se tiču poslanika i vjerovjesnika: njihova imena, titule, osobine, karakter, djetinjstvo, mjesta uskrsnuća, knjige koje su im objavljene, rodbina, narodi, specifičnosti, čuda, jezici i njihov moral. Navedeno će biti prikazano putem više od 150 filmskih materijala i 14 dnevnih medijskih mapa na raznim jezicima, s atraktivnim naslovima, putem kojih će posjetitelj znati koji će materijal biti prikazan, koji su termini prikazivanja i koliko traje određeni materijal, a sve to uz brojne publikacije, znanstvenu literaturu i unikatne poklone.

Najvažnija karakteristika ove izložbe je činjenica da sadrži izvorne znanstvene sadržaje, civilizacijski sadržaj vezan za poslanike i vjerovjesnike. Pored toga, sadrži biografiju svih vjerovjesnika iz izvorne, dokumentirane i vjerodostojne perskeptive uz kompletnu koncepciju, naglašavajući da su svi vjerovjesnici braća kako je i navedeno u vjerodostojnom hadisu: „Vjerovjesnici su braća po vjeri, imaju različite majke, ali njihova vjera je jedna.“

Izložba koristi digitalne tehnologije na mnogim međunarodnim jezicima, kako bi se postigao željeni cilj i sadrži najnovije tehnologije koje posjetitelja odvode u drugi svijet, pružajući npr. realistično filmsko iskustvo poboljšano tehnologijom Connected LED Screens 360 koja posjetitelja vodi u srž samog događaja. Tada ima doživljaj kao da je s Poslanikom tokom događaja koji su obilježili Njegov život, uz iskustvo intraktivnog murala (Tvoja poruka čovječanstvu), koristeći Interactive LED-Wall) koji je posebno kreiran za uspostavljanje niza ljudskih koncepata s ciljem uklanjanja rasnih podjela, prevladavanja negativnih kulturnih sukoba među ljudima i produbljivanja koncepta prava drugog na dostojanstven i slobodan život uz važnost suživota s njim. Sve navedeno se realizira korištenjem brojnih tehnika kojima posjetitelj šalje poruke u kojima ljudskost dominira te na atraktivan i umjetnički način formira umjetničku sliku izgrađenu od dojmova i poruka korisnika. Planirano je da bude najveći mural koji nosi potpise korisnika sa porukama ljubavi, tolerancije i prihvaćanja drugoga na ovom svjetskom događaju, Expo 2020 Dubai. Pored drugih brojnih modernih tehnologija, nakon završetka izložbe posjetitelj snima svoj govor i dijeli audio i videozapis, a njegova slika zauzima mjesto na ovom muralu na izložbi.

Izložba ima i drugi sprat koji sadrži jezgrovitu i sveobuvatnu izložbu koja je ustvari minijaturna verzija Međunarodne izložbe i Muzeja biografije Poslanika a.s. i islamske civilizacije. Ona sadrži tehničke makete Časne Mekke i Medine te više od 60 izdanja enciklopedija biografije Poslanika a.s. u novom ruhu.

Izložba uključuje kampanju pod nazivom: „Islam je vjera mira“. Ova izložba predstavlja “zapis ljudskih stavova” koji su obilježili drevnu i modernu historiju, s ciljem aktiviranja uloge vjere u životima ljudi koja počiva na njihovoj različitosti te isticanja ljudskih zajedništva u kojima se sve religije slažu. Jako je bitna uloga tih zajedništva za usađivanje dobrog morala koji pomaže u komunikaciji sa drugim i drugačijim te gradi suživot sa njim u atmosferi tolerancije. Uključuje najvažnije teme, a to su – ljudski stavovi iz života Poslanika, s.a.v.s. Muhammeda, a.s., koji je poslan sa vjerozakonom koji je nepromjenjiv.

Potrebno je napomenuti da je ovaj projekat realiziran u sklopu nekoliko znanstvenih projekata, kulturnih izložbi i međunarodnih muzeja, koje nadgleda i finansira Liga muslimanskog svijeta. Sljedeće izložbe dominiraju: “ Veličanje pripada samo Allahu ”, “Međunarodna izložba i Muzej biografije Poslanika a.s. i islamske civilizacije”, zatim “Poslanici, kao da ih vidiš”, te izložba „Pupoljci vjerovanja“.

Izložba će trajati svaki dan u sedmici tokom šest mjeseci, koliko je predviđeno za sajam Expo, počevši od 1. oktobra 2021. do kraja aprila 2022.g.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top