Close

Prof.dr. Al-Isa je razgovarao o saradnji u suprotstavljanju islamofobiji sa visokom malezijskom delegacijom na čijem čelu je ministar vanjskih poslova.

Rijad:

NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i predsjednik Organizacije muslimanskih učenjaka, prof.dr. Muhamed bin Abdulkerim Al-Isa, je upriličio prijem u jednom od predstavništava Lige muslimanskog svijeta u Rijadu za visoku delegaciju iz Kraljevine Malezije na čelu sa NJ.E. malezijskim ministrom vanjskih poslova, dr. Zambarijem Abdulqadirom.

NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta je poželio dobrodošlicu NJ.E. ministru Zambariju i njegovoj delegaciji u pratnji. Ovom prilikom ministar Zambari je NJ.E. dr. Al-Isau prenio pozdrave malezijskog premijera, uvaženog Anwara Ibrahima.

Tokom susreta su razgovarali o brojnim dešavanjima i pitanjima od zajedničkog interesa na islamskom i međunarodnom nivou, o mehanizmima bilateralne saradnje od kojih je prioritetna saradnja Lige muslimanskog svijeta i malezijske vlade u suočavanju sa pojavom islamofobije koja je u porastu te govorom mržnje koji stvara podjele unutar nacionalnih zajednica i raspiruje sukobe između kultura i civilizacija. U ovom kontekstu se razgovaralo o uvredljivim i međunarodno odbačenim zločinima u kojima su neki ekstremisti zapalili primjerke Časnog Kur’ana.

Na sastanku se razgovaralo o zadacima Vijeća učenjaka jugoistočne Azije, koji se smatra prvim vijećem solidarnosti učenjaka u historiji regije. U osnivanju vijeća, pod pokroviteljstvom Lige muslimanskog svijeta, je učestvovalo više od 44 učenjaka, muftija i vjerskih lidera iz 17 država u dosad nezabilježenom procesu organizovanom od strane NJ.E. prof.dr. Muhameda Al-Isaa. Malezija je najavila da će biti domaćin sjedišta u glavnom gradu, Kuala Lumpuru, sa ciljem da bude platforma solidarnosti koja organizuje i raspoređuje rad učenjaka i lidera jugoistočne Azije prema njihovim najvažnijim pitanjima u kontekstu važnih preobrazbi kroz koje regija prolazi. NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta izuzetno cijeni Maleziju zbog njenog idealnog civilizacijskog modela suživota religijske i etničke raznolikosti kojom se odlikuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top