Close

Liga muslimanskog svijeta pokreće programe Povelja Časne Meke za obuku imama i hatiba u Africi

Zahvaljujući velikoj podršci vlade koja predstavlja značajan faktor za suživot između pripadnika različitih religija i produbljivanja društvenih odnosa

Liga muslimanskog svijeta pokreće programe Povelja Časne Meke za obuku imama i hatiba u Africi

Ministar odbrane u Keniji:

Imami imaju bitnu ulogu u promicanju suživota među religijskim zajednicama, a također utječu i na politička okupljanja

Potrebno je pozvati imame i hatibe na toleranciju i mir između svih sekti i religija. To također predstavlja temeljnu potporu naporima vlade da sačuva zakon i stabilnost.

Naša djeca i omladina slušaju imame i zbog toga su baš oni pravi ljudi za pozivanje i promicanje vrijednosti poput mira, tolerancije i suživota.

Najrobi:

Polazeći od Velike džamije, najveće džamije u Keniji, simbola islama u glavnom gradu Kenije, Najrobiju, započeta je prva faza međunarodnog programa Lige muslimanskog svijeta za obuku imama i hatiba na afričkom kontinentu. Program je utemeljen na sadržaju Povelje Časne Meke uz veliku podršku vlade koja je ključan faktor za suživot između sljedbenika različitih religija i kultura te produbljivanja odnosa u zajednicama u zemljama koje odlikuje multikulturalnost širom svijeta. Program je započet u prisustvu NJ.E. ministra obrane Republike Kenije, uvaženog Adena Bare Duale, zatim poglavara Vrhovnog vijeća muslimana u Keniji koje predstavlja zvaničnu krovnu organizaciju za muslimane.

Povelja Časne Meke se ističe nezapamćenim islamskim konsenzusom kojeg je potpisalo više od 1200 muftija i učenjaka te više od 4500 islamskih intelektualaca svih islamskih sekti i mezheba iz 139 zemalja, ukazujući na ispravan i izvorni pristup religijskom dijalogu. Univerzitet Časne Meke u Kraljevini Saudijskoj Arabiji koja se smatra predstavnikom muslimanskog umeta je prihvatio ovaj dokument. Ljudski i civilizacijski sadržaji Povelje predstavljaju povijesni ustav za uspostavljanje vrijednosti suživota, tolerancije i mira u cijelom svijetu.

NJ.E. ministar obrane u Republici Keniji je izrazio svoju zahvalnost i priznanje Ligi muslimanskog svijeta za uspostavljanje ovih jako značajnih programa, naglašavajući važnost imama za promicanje suživota između  vjerskih zajednica i grupa. Također, utjecaj imama nije ograničen na ovo već se proteže na sva okupljanja gdje oni igraju vrlo važnu ulogu u oblikovanju društava i zajednica – zbog toga su oni pravi izbor za promovisanje vrijednosti mira, tolerancije i suživota.

NJ.E. je kazao: „Trebamo pozvati imame i hatibe na toleranciju i mir među svim sektama i religijama. Taj poziv je velika podrška naporima vlade da održi zakon i stabilnost, a ništa se ne može postići bez društvene sigurnosti i stabilnosti što je ujedno i uslov za razvoj naše ekonomije.“

Tokom svog govora, NJ.E. se osvrnuo na ono što je propisano Ustavom Republike Kenije kazavši: “Naš Ustav propisuje svima vjersku slobodu te je Kenija jedna od zemalja u kojoj je Ustavom dopušteno praktikovati važne islamske aktivnosti poput braka, nasljeđivanja i razvoda u skladu s učenjima islama.”

Također je naglasio važnost opreza kada je riječ o terorističkim ekstremističkim grupama, rekavši sljedeće: “Ekstremističke skupine žele zloupotrijebiti vjeru te je na nama kao muslimanima da pojačamo intenzitet u ratu protiv terorizma. Muslimani trebaju predvoditi razgovore o sigurnosti u našoj zemlji i u drugim dijelovima svijeta. Na taj način ćemo spriječiti zloupotrebu naše vjere za individualne i ideološke ciljeve od strane malog broja ljudi.”

Broj imama i hatiba koji će učestvovati u prvom programu je preko 180 učesnika koji će dobiti intenzivnu obuku iz temeljnih oblasti u saradnji s Vrhovnim vijećem muslimana u Keniji. Posebno će se obratiti pažnja na vrijednosti dijaloga, tolerancije, suživota, građanstva i pozitivne integracije, odbacivanje ideja mržnje, rasizma, sukoba kao i obrada drugih islamskih civilizacijskih sadržaja koji se nalaze u Povelji Časne Meke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top