Close

Međureligijski samit Grupe 20 (R20)

Dr. Al-Isa: Forum je dio Grupe R20 i bavi se najbitnijim savremenim pitanjima

Predsjedništvo Međureligijskog samita G20 najavljuje pokretanje Foruma “Izgradnja mostova između Istoka i Zapada”

Forum je najveća, najvažnija, najprostranija i najprofesionalnija komunikacijska platforma između Istoka i Zapada

Pridonosi osnivanju naučnih katedri na univerzitetima Istoka i Zapada

Nudi istraživanja i studije za akademske i naučnoistraživačke ustanove i centre, kao i za profesore na univerzitetima

U obradi teze učestvuju kolege profesora Samuela Huntingtona, autora teze o “Sukobu civilizacija”

Bali:

Predsjedništvo Međureligijskog samita Grupe 20 (R20) je najavilo pokretanje foruma: “Gradnja mostova između Istoka i Zapada – za svijet sa više razumijevanja, za svijet koji je miroljubiv te za više skladnih i društava koje odlikuje suživot.“

Odlučeno je da se Forum bavi trenutno najbitnijim pitanjima u međunarodnoj zajednici, kao što je pitanje integracije religijskih manjina, pitanje izbjeglica i drugih različitih vjerskih intelektualnih, kulturnih pa čak i političkih pitanja koja su sa njima povezana.

Predsjednik i učesnik Foruma, NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta, predsjednik Organizacije muslimanskih učenjaka, prof.dr. Muhamed bin Abdulkerim Al-Isa, je potvrdio da će forum biti dio Grupe za međureligijsku komunikaciju Grupe 20 koju je nedavno usvojilo predsjedništvo G20 da učestvuje u aktivnostima Grupe lidera dvadeset najuspješnijih ekonomija u svijetu.

Rekao je: „Zaista će ovaj Forum predstavljati najveću, najvažniju, najprostraniju i najprofesionalniju komunikacijsku platformu između Istoka i Zapada u kojoj će učestvovati istaknuti stručnjaci na političkom, društvenom, kulturnom, intelektualnom i vjerskom planu. Posebno je učešće političkih stranaka i parlamentarnih odbora čije su djelatnosti povezane sa humanitarnim i socijalnim poslovima.

Očekuje se da će na Samitu R20, a u kontekstu ideje o ovom forumu, biti donesene odluke o osnivanju naučnih katedri na istočnim i zapadnim univerzitetima, uz iznalaženje njihovog rukovođenja kako bi se garantovala njihova pozitivna međusobna komunikacija u sklopu ideje foruma. Veliki broj istaknutih ličnosti, akademskih institucija, centara za istraživanje te nekoliko orijentalista će učestvovati u ovom važnom događaju – s istraživanjima, studijama i izvještajima. U forum će učestvovati i nekoliko vodećih akademika sa Univerziteta Harvard uključujući kolege profesora na Univerzitetu, pokojnog dr. Samuela Huntingtona, autora teze “Sukob civilizacija” koja je izazvala opsežnu raspravu u intelektualnim krugovima.

Bitno je napomenuti da Liga muslimanskog svijeta predvodi Međureligijski samit u saradnji i partnerstu sa Indonezijskom organizacijom „Nahdlatul Ulama.” Ovo je prvi zvanični religijski samit u historiji G20. Rabita je aktivan faktor u komunikaciji sa religijskim liderima širom svijeta. Također, NJ.E. generalni sekretar Rabite, prof.dr. Muhamed bin Abdulkerim Al-Isa je već dobio norvešku nagradu “Graditelj mostova” 2021. zatim „Svjetsku medalju za mir“ od Republike Šri Lanke 2019. i talijansku nagradu “Galileo“ 2018. za njegove napore u promicanju mira te religijskog i civilizacijskog sklada na globalnom nivou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top