Close

Liga muslimanskog svijeta pruža bespovratna sredstva za podršku projekta zaštite djece

U sklopu humanitarnih i međunarodnih inicijativa i partnerstava, Liga muslimanskog svijeta pruža bespovratna sredstva za podršku projekta zaštite djece koju provodi Agencija UN-a za izbjeglice u Nigeriji.

Predstavnik UNHCR-a:
“UNHCR je zahvalan Ligi muslimanskog svijeta na pažnji posvećenoj ovoj humanitarnoj krizi koja predstavlja prijetnju čitavoj generaciji.”

Predstavnik UNHCR-a:
“Ove aktivnosti koje su podržali naši partneri iz Lige muslimanskog svijeta će dovesti do strukturnih promjena i zaista predstavljaju važnu prekretnicu u životu ove djece dajući im nadu u bolju budućnost.”


Liga muslimanskog svijeta i UNHCR su poptisali Sporazum o dodjeli sredstava za podršku aktivnostima projekta mjera za zaštitu djece na sjeveroistoku Nigerije, a koji realizita UNHCR. Na ovom prostoru živi više od 2,1 milion muškaraca, žena i djece koja su raseljena lica još od početka krize 2009.g. kada je pristiglo oko 1,9 miliona raseljenih lica iz država Adamave, Borno i Jobe. Ovaj broj ističe činjenicu da kriza još uvijek traje te da ozbiljno ugrožava djecu koja su odvojena od bioloških roditelja ili staratelja jer stotine njih se smatra odgovornim za zbrinjavanje djece, a korona je pogoršala situaciju i povećala njihovu izloženost zlostavljanju i iskorištavanju.


Sporazum između Rabite i UNHCR-a se fokusira na uvjerenje o značaju zajedničke saradnje u cilju postizanja kolektivnih ciljeva u pružanju zaštite i podrške izbjeglicama, ali i drugim ugroženim licima za koje je odgovoran UNHCR te traženju trajnih rješenja za tešku situaciju u kojoj su se našli.
Sporazum će pridonijeti spašavanju mnoge djece koja su morala pobjeći napuštajući svoje domove, a ponekad i svoje porodice, a neka od njih su bila zlostavljana ili su pak svjedočila nasilju. Uz gore navedeno postoji mogućnost da su ta djeca u opasnosti od maltretiranja, zanemarivanja, nasilja, iskorištavanja, trgovine ljudima ili regrutiranja u vojsku obzirom na to da žive u nepoznatom dijelu svoje zemlje. Sve ove opasnosti su naglašene zbog nepostojanja nadležnih službi za zaštitu djece, i ono što je možda najvažnije, kapaciteti nadležnih ministarstava u zemlji su ograničeni što ometa učinkovitost djelovanja kada je riječ o zaštiti djece.


Sporazum se fokusira na pružanje djelovanja od životne važnosti za zaštitu djece koja su u opasnosti od trgovine ljudima ili djece koja su već žrtve takve trgovine, posebno djevojčica, uz podršku aktivnostima određenih državnih institucija za poboljšanje usluga zaštite djece. Također će se raditi na obuci i osposobljavanju društvene strukture kako bi se zaštitila djeca i njihova prava. Pored toga, biće organizirana takmičenja u školama na temu zaštite i prava djece tokom trajanja korona virusa, a radiće se svakako i na olakšavanju usvajanja koncepta sigurne škole za djecu kao vid dodatne podrške, uz osiguravanje kupovine sredstava za zabavu i igru. Biće podržane aktivnosti prilagođene djeci na tri sigurne lokacije za žene i djevojčice uz pružanje materijalne podrške maloljetnim osobama bez pratnje u vidu odjeće, posteljine, obuće itd.


Očekuje se da će programi povećati kapacitet odgovornih organa za sprječavanje nasilja, zlostavljanja i iskorištavanja djece i to putem održavanja sastanaka i dijaloga u kojima će učestvovati zajednica sa kulturnim, vjerskim i lokalnim liderima na temu zaštite djece. Pored toga, potrebno je osposobljavanje odgovornih lica za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu djece, uz organiziranje emisija putem radija u cilju edukacije lokalne zajednice o opasnostima trgovine djecom ili njihovom nestanku, kao i obučavanje učitelja u školama o zaštiti djece i njihovim pravima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top