Close

NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta, uvaženi dr. Muhamed bin Abdulkerim Al-Isa, u svom uredu je upriličio prijem za delegaciju Islamske organizacije u Austriji gdje se razgovaralo o načinima aktiviranja Povelje Časne Meke sa direktorom Organizacije, dr. Umitom Vuralom i članovima delegacije.

NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta, uvaženi dr. Muhamed bin Abdulkerim Al-Isa, u svom uredu je upriličio prijem za delegaciju Islamske organizacije u Austriji gdje se razgovaralo o načinima aktiviranja Povelje Časne Meke sa direktorom Organizacije, dr. Umitom Vuralom i članovima delegacije.
Dr. Al-Isa je potpisao Memorandum o saradnji sa dr. Vuralom, a koji se tiče aktiviranja i realizacije sadržaja Povelje Časne Meke te prijevoda i interpretacije iste. To se odnosi na dostavljanje Povelje organima koji se bave civilizacijskim dijalogom, održavanje intelektualnih i kulturnih događaja povodom Povelje, zatim nastojanje da se uvede u obrazovne programe te poticanje rasprave o Povelji u javnom prostoru u skladu sa Ustavom Organizacije i Ustavom Republike Austrije.
Povelja uključuje razmjenu informacija, iskustava i publikacija koji se odnose na polja zajedničkog islamskog djelovanja.
Memorandum se fokusira na predstavljanje i upoznavanje islama, njegovih tolerantnih načela, širenje umjerenosti i srednjeg puta te borbu protiv nasilja, ekstremizma i islamofobije. U Memorandumu se nudi objašnjenje stava islama o ekstremističkim pokretima kao što se bavi i istraživanjem savremenih pitanja i problema čovjeka te iznalaženjem najboljih načina za njihovo rješenje. Obje strane su potvrdile važnost arapskog jezika i kulture te zainteresiranost za njiihovim proučavanjem u Austriji.
Što se tiče bilateralnih aktivnosti, obje strane su dogovorile koordinaciju za učestvovanje u konferencijama, seminarima, predavanjima i programima koji se tiču muslimana uz organiziranje susreta sa akademicima, intelektualcima i istraživačima koji su sljedbenici drugih kultura i civilizacija kao podrška međusobnom razumijevanju i uspostavljanju mira među narodima.
Objavljen je zajednički proglas u kojem obje strane ističu obavezivanje na promicanje zajedničkog rada, širenje svijesti o islamskom djelovanju i nacionalnim austrijskim vrijednostima. U Proglasu su izrazili želju za uspostavom programa podrške nacionalnoj integraciji u saradnji sa nadležnim tijelima.
Obje strane naglašavaju neophodnost podrške i realizacije programa Povelje Časne Meke koju je usvojilo 1200 vrhovnih učenjaka, pripadnika svih mezheba i zajednica islamskog umeta. Povelju su pozdravili lideri koji su pripadnici drugih religija smatrajući je dokumentom za promicanje mira i harmonije u islamskim i neislamskim zajednicama, kao što su je rado dočekale brojne političke i intelektualne institucije diljem svijeta smatrajući je prezentacijom umjerenosti.
U zajedničkom proglasu se ukazuje na značaj saradnje između Islamske organizacije u Austriji i Lige muslimanskog svijeta koja se smatra zastupnikom islamskih naroda te središtem učenjaka, intelektualaca i omladine islamskog svijeta udruženih oko Kible. Međunarodno priznanje slijedi ulozi koju ima Rabita u očuvanju mira i sklada nacionalnih zajednica koja je usredotočena na put učenjaka i intelektualaca islamskog svijeta gdje Rabita poziva na obavezu poštivanja ustava, zakona i kulture svake države kao i angažman na promociji nacionalne integracije.
Sastanku je prisustvovao zamjenik ambasadora Republike Austrije, uvaženi Wolfgang Kochira, predsjednik Religijske arapske organizacije u Austriji, Jabal Zakari, sekretar predsjednika Organizacije Masoud Taha Papadstu, odgovorni za misiju pri Organizaciji, Jamal Sabljakovk i direktor Ureda Rabite u Austriji i nadzornik Islamskog centra u Austriji, dr. Ahmad Al Mufrah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top