Close

Svečano otvaranje drugog po redu takmičenja u hifzu Časnog Kur’ana koje se održalo u Prištini pod pokroviteljstvom IZ u Republici Kosovo

Dana 01.11.2019. god. Direktor Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta i Svjetske organizacije za pomoć, podršku i razvoj zemalja Balkana i Istočne Evrope i upravnik Kulturnog centra princeze Dževhere u BiH, dipl.inž. Abdullaha Bin Rahmatullah Qari prisustvovao je svečanom otvaranju drugom po redu takmičenju u hifzu Časnog Kur’ana koje se održava u Prištini pod pokroviteljstvom IZ u Republici Kosovo a koje je podržala Svjetska oranizacija za pomoć, podršku i razvoj koja pripada Ligi muslimanskog svijeta. Takmičenje je održano u periodu od 1. do 3. novembra 2019. u prisustvu predsjednika Mešihata Islamske zajednice Kosova, muftije Naim ef. Trnave i velikog broja zvanica iz vladinog sektora te profesora, imama i učenika iz zemalja učesnica na takmičenju.

Uvaženi muftija je u svome obraćanju tokom svečanog otvorenja ukazao na važnost organizacije ovakvih takmičenja te na konstantnu podršku od strane Lige muslimanskog svijeta na čijem čelu je Nj. E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta prof. dr. Muhamed B. Abdulkerim Al-Isa koji je podržao ovo takmičenje te na njegovom trudu, pažnji i pomoć koju pruža polaznicima hifza i gdje je ovom prilikom poselamio Nj. E. Generalnog sekretara Lige i zamolio uzvišenog Allaha da ga pomogne i podari mu uspjeh u njegovim plemenitim djelima. Skupu se također obratio direktor Regionalnog ureda gdje je rekao slijedeće:

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim

Zahvala pripada Allahu Gospodaru svih svjetova i neka je salavat i selam na Muhammeda na njegovu porodicu i časne ashabe a zatim,
Uvaženi predsjedniče Mešihata Islamske zajednice Kosova, muftija Naim ef. Trnava, uvažena gospodo,

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu,

Čast mi je i zadovoljstvo da prisustvujem u ime Svjetske organizacije za pomoć, podršku i razvoj i organizacije za Kur’an i Sunnet koje pripadaju Ligi muslimanskog svijeta, ovom skupu velikih učenjaka i polaznika hifza Kur’ana Časnoga na svečanosti drugog po redu takmičenja u hifzu Kura’ana Časnoga koje organizuje IZ Kosova u Prištini u periodu od 1. do 3. novembra 2019. godine.

Vi ste danas prisutni zbog Kura’ana i iz počasti prema Kur’anu pa vas s toga želim obradovati Allahovim govorom gdje kaže: „Eto toliko! A onaj ko poštiva Allahove propise- znak je čestita srca.“, i govorom Allahovog Poslanika a.s.: „Najbolji od vas je onaj ko nauči Kura’an zatim druge njemu podučava“.

Molimo Allaha Uzvišenoga da primi naša dobra djela i da nagradi sve one koji su učestvovali i pomogli na realizaciji ovog takmičenja.
Ovom prilikom vam želim prenijeti selame Nj. E. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta prof. dr. Muhameda B. Abdulkerima Al-Isaa koji je zamolio Allaha s.w.t. da vas pomogne i podari vam uspjeh u trudu koji ulažete za Allahovu Knjigu.

Liga muslimanskog svijeta je uvijek spremna da podrži nadležne instance u održavanju ovakvih takmičenja u službi naše vjere. Na kraju želim izraziti zahvalnost uvaženom Muftiji na dočeku i gostoprimstvu i svima onima koji su doprinijeli da se ovo takmičenje realizuje.

Također mi je čast da poklonim uvaženom Muftiji primjerak „Povelje Časne Mekke“ na arapskom jeziku s prijevodom na albanskom.
Vesselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu

Nakon toga počele su aktivnosti vezane za takmičenje a koje su trajale tri dana gdje su zadnjeg dana podjeljene nagrade učenicima pobjednicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Comments
scroll to top