Close

Uz učešće uvaženog premijera Pakistana dr. El-Isa je prisustvovao završetku takmičenja ”Mali hafizi” i postavio kamen temeljac za izgradnju ogranka Muzeja o životopisu Poslanika, a. s.

Uz učešće uvaženog premijera Pakistana dr. El-Isa je prisustvovao završetku takmičenja ”Mali hafizi” i postavio kamen temeljac za izgradnju ogranka Muzeja o životopisu Poslanika, a. s.

Premijer Šahbaz Šerif: Kraljevina Saudijska Arabija zauzima posebno mjesto u srcima naroda Pakistana koje se ogleda u vodstvu islamskog svijeta.

Zahvaljujemo se Ligi muslimanskog svijeta na naporima okupljanja hafiza Kur’ana Časnog i radu na jedinstvu stavova muslimanskih učenjaka.  

Dr. El-Isa: Jako je bitno poučavanje propisima Kur’ana Časnog a ne samo puko memorisanje ajeta  bez razumijevanja i razmišljanja o istima.

Islamabad:

Pod pokroviteljstvom i uz prisustvo cijenjenog premijera  Islamske Republike Pakistan gospodina Muhameda Šahbaza Šerifa Nj. E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i predsjednik Vijeća muslimanskih učenjaka, uvaženi šejh dr. Muhamed b. Abdulkerim El-Isa u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu je prisustvovao završnoj svečanosti dodjele nagrada pobjednicima godišnjeg takmičenja ”Vješti poznavaoci Kur’ana Časnog” za djecu mlađu od 10 godina. Također, Nj. E. generalni sekretar je prisustvovao i polaganju kamena temeljca za projekat izgradnje ogranka Muzeja o životopisu Poslanika, a. s., i islamskoj civilizaciji čije glavno sjedište se nalazi u Medini Muneveri. Svečanosti su prisustvovale brojne uvažene ličnosti, ulema, ministri predvođeni uvaženim ministrom vanjskih poslova gospodinom Muhamedom Ishakom Darom kao i ministrom za vjerska pitanja gospodinom Salikom Huseinom. Skupu je prisustvovao i Nj. E, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Pakistanu gospodin Nevaf bin Seid El-Maliki kao i veliki broj univerzitetskih profesora, studenata, hafiza Kur’ana Časnog i njihovih porodica.  

Svečanost je počela prelijepim učenjem ašereta iz Kur’ana Časnog koje je proučio pobjednik takmičenja na nivou Pakistana pri odsjeku za male hafize, hafiz Iršadullah bin Muti’.

Tokom obraćanja uvaženi ministar vanjskih poslova Pakistana se zahvalio Ligi muslimanskog svijeta na njenoj pionirskoj i islamskoj ulozi, na njenim naporima okupljanja hafiza Kur’ana Časnog, zalaganju na polju pojašnjavanja suštine islama, okupljanju i radu za jedinstvo muslimana. Ministar je pohvalio i Liginu utjecajnu ulogu na svjetskom nivou potvrdivši kako Kraljevina Saudijska Arabija zauzima posebno mjesto u srcima naroda Pakistana uz veliki utjecaj Kraljevine i njenog rukovodstva na islamski svijet kao i izuzetne napore u službi cijelome čovječanstvu.    

Uvaženi ministar je naglasio kako cijeli Pakistan ponosno iskazuje dobrodošlicu ogranku Muzeja o životopisu Poslanika, a. s., izrazivši nadu da će ovaj impozantni projekat postati svjetionik promocije islamskih vrijednosti kako bi ljudi učili iz životopisa Vjerovjesnika, s. a. v. s.,  i primijenili to u svojim životima. Kazao je kako će ovaj Muzej biti posjećivan ne samo od strane Pakistanaca nego i posjetilaca iz cijeloga svijeta. Istakao je kako će narod Pakistana uvijek biti izuzetno zahvalan Kraljevini Saudijskoj Arabiji  na ovom prelijepom islamskom poklonu, Muzeju o životopisu Poslanika, a. s., velikana ljudskoga roda.

U svome obraćanju hafizima Nj. E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i predsjednik Vijeća muslimanskih učenjaka, šejh dr. Muhamed bin Abdulkerim El-Isa je kazao: ”Danas smo radosni zbog ovog susreta sa malim hafizima Kur’ana Časnog kao i zbog pokroviteljstva i prisustva uvaženog premijera gospodina Muhameda Šahbaza Šerifa u okviru islamskih aktivnosti njegove vlade koja iskazuje veliku brigu o svojoj domovini kroz brigu o hafizima Kur’ana Časnog, što ukazuje na duboko ukorijenjen i postojan osjećaj vjerovanja kod nama dragog naroda Pakistana.”

Dr. El-Isa je naglasio kako okupljanje mladih pupoljaka, malih hafiza Allahove časne knjige predstavlja iznimno gostoprimstvo i časnu službu Vlade Pakistana časnoj Allahovoj knjizi objavljenoj našem velikanu Muhamedu, a. s.

Nj. E. je podvukao kako je na školama, centrima i institutima hifza Kur’ana Časnog u islamskom svijetu obaveza da podučavaju propisima Kur’ana, a ne samo njegovo puko memorisanje. Uzvišeni Allah je objavio ovaj Kur’an kao poklon svim svjetovima, te da se o njemu razmišlja i radi po njegovim propisima. Ovo je moguće samo uz pravilno i ispravno razumijevanje značenja Kur’ana Časnog uzevši u obzir da je islam došao kao milost svim svjetovima, te kako bi ujedinio i približio srca ljudi.

Dr. El-Isa je dodao kako je islam srednji put između pretjerivanja i zapostavljanja, da je on radosna vijest koja treba da okupi a ne da razjedini, koja će olakšati, a ne otežati i koja će mudro i na najljepši način pozivati ka Allahu. Kur’an poziva da se na loše lijepim odgovori i to je knjiga koja upućuje na ono što je najispravnije. Kur’an Časni nam donosi i prirodno vjerovanje u Božiju jednoću na kojoj opstoje nebesa i zemlja stvoreni od Uzvišenog Allaha koji je Jedan i nema sudruga.”

Na koncu su dodijeljene nagrade pobjednicima godišnjeg takmičenja čije su aktivnosti provođene tokom cijele godine na nivou države Pakistan. Cjelokupno takmičenje je popraćeno od strane stručnih komisija. Prikazana je i projekcija međunarodne izložbe Muzeja o životopisu Poslanika, a. s., i islamske civilizacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top