Close

saradnji sa Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine te u prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine,

U saradnji sa Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine te u prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Liga muslimanskog svijeta je organizirala Regionalnu konferenciju o promicanju vrijednosti tolerancije, suživota i mira.

Sarajevo

Liga muslimanskog svijeta je u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine organizirala Regionalnu konferenciju o promicanju vrijednosti tolerancije, suživota i mira u kontekstu postojećih promjena kojima svjedoči međunarodna scena, a koje zahtijevaju upravo promicanje ovih vrijednosti i očuvanje onoga što je dosad postignuto.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, je otvorio konferenciju u prisustvu NJ.E. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta, prof.dr. Muhameda bin Abdulkerima Al-Isaa i zamjenika predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji, koja je zabilježila veliki broj prisutnih gostiju, su učestvovali brojni politički, parlamentarni i vladini dužnosnici, vjerski lideri i predstavnici civilnog društva na Balkanu.

Konferencija se smatra prvom ovakve vrste u historiji Balkana i nakon tragičnog rata i genocida u Bosni i Hercegovini.

Ova Konferencija je izazvala veliku pažnju u zemljama Balkana. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je u svom uvodnom govoru naglasio važnost konferencije čije učesnike i goste odlikuje raznolikost na temu promicanja vrijednosti tolerancije, suživota i mira.

NJ.E. Al-Isa je u svom govoru povodom otvaranja Konferencije objasnio da je balkanski model po slozi i solidarnosti izvukao pouke iz historije, svijesti, mudrog i svjesnog promišljanja i odlučivanja o pitanjima od sudbonosnog značaja.  Na taj način je zabilježeno jedno poglavlje usmjereno ka njegovoj budućnosti i budućnosti narednih generacija prevazilazeći poteškoće i izazove te putem realnosti svoje prošlosti nadahnjuje druge da uzmu pouku iz bolnih i tragičnih primjera mržnje, vjerskih i nacionalnih sukoba.

Objašnjenja slika:

1. Prof.dr. Al-Isa u pratnji predsjedavajućeg predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenika predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

2.Jedan dio prisutnih političkih, parlamentarnih i vladinih dužnosnika, vjerskih lidera i predstavnika civilnog društva tokom Konferencije

3.     Prof.dr. Al-Isa se obraća tokom Konferencije

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top