Close

Predsjednica Etiopije i premijer su upriličili prijem za NJ.E. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta, prof.dr. Muhameda Al-Isa

Adis Abeba

Premijer Savezne Demokratske Republike Etiopije, dr. Abiy Ahmed, je upriličio prijem za NJ.E. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta i predsjednika Organizacije muslimanskih učenjaka, prof.dr. Muhameda Al-Isa, koji predvodi delegaciju Rabite u ovoj posjeti kao prvu islamsku delegaciju kojoj je domaćin Adis Abeba, glavni grad Afričke unije.

Premijer je poželio dobrodošlicu NJ.E. i delegaciji Lige gdje su razgovarali o naporima za jačanje vjerske i intelektualne svijesti u suočavanju s ekstremističkim idejama, bez obzira iz kog dijela svijeta dolaze te ideje naglašavajući pri tome ulogu i značaj vjerskih lidera različitih religija.

NJ.E. predsjednica Etiopije, uvažena Sahle-Work Zewde, je također priredila prijem za NJ.E. generalnog sekretara poželivši dobrodošlicu delegaciji Rabite u Etiopiju. Pri tome je pohvalila angažman Lige posebno njene inicijative i misije koje promiču mir i harmoniju u društvima različite nacionalne pripadnosti kao i pružanje raznih humanitarnih usluga i pomoći. 

NJE. je istakla važnost mirnog suživota u zemljama vjerskog, etničkog i kulturnog pluralizma širom svijeta kao i među svim kategorijama unutar jednog društva. Plodovi suživota su mir i prosperitet za cijelo čovječanstvo. 

Pohvalila je ulogu islamskog društva u Etiopiji smatrajući ga istaknutim faktorom u zajednici hvaleći njegov rad u službi narodu i državi kao i doprinos razvoju, odgoju i obrazovanju. 

Predsjednik Vrhovnog islamskog vijeća i predsjednik Vijeća sljedbenika religija u Etiopiji, uvaženi Hadži Ibrahim je prisustvovao ovim sastancima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top