Close

Dr. Al-Isa i generalni sekretar UN-a su učestvovali u Konferenciji u Kazahstanu putem videosnimka i to odazivajući se pozivu predsjednika Kazahstana.

Završna izjava Kazahstanske konferencije vjerskih lidera u kojoj se ističe i hvali sadržaj Povelje Časne Meke

Priznajemo značaj ove Povelje u promicanju mira, dijaloga, saradnje i međusobnog poštivanja za dobrobit cijelog svijeta

Islamske aktivnosti pohvalno opisuju sadržaj Povelje Časne Meke u završnoj izjavi Konferencije na kojoj su prisutni predstavnici svih religija i kultura odajući veliko priznanje povijesnom postignuću ovog dokumenta.

Završna izjava Kazahstanske konferencije religijskih vođa, koja okuplja preko stotinu delegacija najutjecajnijih vjerskih vođa na međunarodnoj sceni, u prisustvu NJ.E. kazahstanskog predsjednika, Kasim-Žomart Tokajev (Qasym-Zhomart Toqaev) je pohvalila sadržaje Povelje Časne Meke. Za ovaj dokument su zaslužni istaknuti učenjaci, muftije i intelektualci islamskog svijeta u Časnoj Meki, u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, u okrilju Božije kuće, koji su istakli njenu važnost u promicanju mira, dijaloga, saradnje i međusobnog poštivanja za dobrobit cijelog svijeta.

NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta, predsjednik Vijeća muslimanskih učenjaka, prof. dr. Muhamed bin Abdulkerim Al-Isa, je ovlastio NJ.E. zamjenika generalnog sekretara Rabite, dr. Abdurahmana Al-Zajda da predstavlja Ligu muslimanskog svijeta na ovoj Konferenciji.

NJ.E. dr. Al-Isa je također poslao videosnimak kojim je učestvovao na otvaranju Konferencije i to na poziv kazahstanskog predsjednika zajedno sa generalnim sekretarom UN-a, uvaženim Antoniom Guterresom, te u prisustvu predsjednika Kazahstana, poglavara države Vatikana i međunarodnih religijskih lidera.

U svom govoru, NJ.E. je tretirao nekoliko naslova o važnosti zajedničkih vrijednosti, istaknuvši u tom kontekstu da je vjerska diplomatija važan i utjecajan alat u promicanju tih vrijednosti, kojima svjedočimo danas na ovoj Konferenciji koja promoviše zajedničke ciljeve.

Osvrnuo se na važnost dijaloga i osviještene civilizirane komunikacije istaknuvši da međusobna udaljenost stvara tjeskobu, strah i jaz koji se s vremenom produbljuje, formira iluzije, sumnje i pogreške u percepcijama koje su rezultirale opasnim negativnim utjecajima kroz ljudsku historiju pa sve do danas.

NJ.E. je odgovorio na teze kojima se vjeru smatra odgovornom za neke sukobe i ratove, poručivši svima da je većina sukoba i ratova kroz historiju čovječanstva rezultat ideja koje su zloupotrijebile religije, a koje u suštini samo izražavaju opredjeljenja i stavove pojedinaca koji zastupaju te ideologije, a nikako ne predstavljaju istinu religije ili bilo koje civilizirane osvješćene kulture.

Bitno je napomenuti da je Povelja Časne Meke sa svojom vjerskom i kulturnom raznolikošću jako dobro prihvaćena na mnogim međunarodnim platformama. Islamske zemlje su tokom sastanka ministara vanjskih poslova u Niameyu, Niger, usvojile Povelju kao literaturu u obuci imama u mnogim islamskim zemljama. Pokrovitelj Povelje je Čuvar dva sveta harema, kralj Selman bin Abdulaziz Alu Saud, Bog ga sačuvao, koji je bio sponzor Međunarodne konferencije u Časnoj Meki 1441. H. odnosno 2019. g. u organizaciji Lige muslimanskog svijeta, a koju je potpisalo 1200 muftija i učenjaka te više od 4500 muslimanskih intelektualaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top