Close

Posjeta direktora Regionalnog Ureda Lige muslimanskog svijeta metropolitu dabrobosanskom Hrizostomu Jeviću

Dana 18. novembra 2019. god. direktor Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta, Svjetske organizacije za pomoć, podršku i razvoj zemalja Balkana i Istočne Evrope i upravnik Kulturnog centra princeze Dževhere u BiH, #dipl_inž_Abdullah_bin_Rahmatallah_Qari, je posjetio #mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma Jevića. Posjeta je upriličena u sjedištu Mitropolije u #Sarajevu, BiH. Susret s mitropolitom je bio izuzetan. Mitropolit je zrazio svoju radost zbog posjete sjedištvu #Crkve od strane direktora koji mu se zahvalio na lijepom prijemu i gostoprimstvu. Posjeta je okarakterisana kao posjeta #ljubavi i #mira. Njome se na svojevrstan način proširuje vizija koju nosi Nj.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta #prof_dr_Muhamed_b_Abdulkerim_Al_Isa. Ta vizija budućnosti podrazumijeva stalni dijalog među religijama, suzbijanje nasilja i ekstremizma i uspostavljanje mostova saradnje, poštovanja i bratske ljubavi među svima u svijetu. Direktor je navodio rezultate truda Nj.E. na ovom polju na međunarodnom nivou. Spomenuo je brojne sporazume koje je potpisala Liga muslimanskog svijeta s ciljem ostvarenja bratske ljubavi među ljudima u svijetu i da žive u miru i sigurnosti daleko od nasilja i ekstremizma. To je osnovni razlog ove posjete tokom koje su mitropolitu prezentirane aktivnosti #Ureda_Lige, Organizacije i Centra u BiH, zemljama #Balkana i #Istočnoj_Evropi. Ured Lige muslimanskog svijeta i Svjetska organizacija za pomoć, podršku i razvoj zemalja Balkana i Istočne Evrope su spremni na saradnju na poljima gdje je ta saradnja moguća s Crkvom.

Nakon što je mitropolit dabrobosanski saslušao riječi direktora, izrazio je svoju zahvalnost i poštovanje spram svega što čine Ured Rabite i Organizacija za pomoć, podršku i razvoj na čelu sa Nj.E. generalnim sekretarom. Kazao je da mu pričinjava čast da se s njim susretne tokom njegove posjete BiH. Tom prilikom bi se upriličio službeni prijem za Nj.E. od strane SPC.

Poželio je da ova posjeta direktora ima svoj kontinuitet, a kazao je i da će on posjetiti Ured Rabite s namjerom još boljeg upoznavanja. Napomenuo je da je on član Međureligijskog vijeća koje je u BiH osnovano prije više od 20 godina i obuhvata Srpsku pravoslavnu crkvu, Katoličku crkvu, Islamsku zajednicu u BiH i Jevrejsku zajednicu u BiH. Vijeće se sastaje s ciljem razmjene mišljenja o brojnim pitanjima, njihovim rješenjima i razgovora o međureligijskom dijalogu u BiH.

Mitropolit je od direktora zatražio pomoć u oživljavanju dijaloga među vjerskim fakultetima u BiH, obzirom da se na tom polju malo radi, a što je itekako značajno kad je u pitanju međureligijski dijalog. O tome će poslati opsežan izvještaj uz službeni dopis i to nakon što se posavjetuje s članovima Međureligijskog vijeća u BiH. Na kraju posjete direktor je mitropolitu uručio Povelju Časne Mekke prevedenu na bosanski jezik, Izvještaj o aktivnostima Ureda, Organizacije i Centra i poklon u vidu parfema koji je proizveden na svetim područjima Časne Mekke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment
scroll to top