Close

NJ.E. generalni sekretar Ujedinjenih naroda je poželio dobrodošlicu NJ.E. generalnom sekretaru Rabite, prof.dr. Muhamedu Al-Isau

Generalni sekretar UN-a, uvaženi Antonio Guterres je upriličio prijem za NJ.E. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta, predsjednika Vijeća muslimanskih učenjaka i generalnog nadzornika Foruma civilizacijskog dijaloga, uvaženog dr. Muhameda bin Abdulkerima Al-Isaa, u sjedištu UN-a u New Yorku.

Uvaženi Gueterres je poželio dobrodošlicu generalnom sekretaru Rabite, a zatim su održali sastanak povodom inicijative NJ.E. dr. Muhameda Al-Isaa koja se odnosi na jačanje međunarodnih napora u borbi protiv mržnje i zaštitu vjerskih objekata širom svijeta kroz različite i učinkovite programe. NJ.E. naglašava da nevolje koje je čovječanstvo preživjelo i koje nastavlja trpjeti počinju općenito pogrešnom idejom koja postaje loša riječ te koja je prkosno usmjerena ka drugome noseći u sebi otrove mržnje što dovodi na koncu do osporavanja prava drugog na postojanje i život sa poštovanjem i dostojanstvom. Pri tome ističe da materijalnom civilizacijskom napretku nedostaje napredak u zajedničkim ljudskim vrijednostima, a koji je prijeko potreban. Popustljivost u zadaći i ulozi koja je povjerena odgovornim institucijama će dovesti do zapostavljanja tih vrijednosti i otvaranja puta pohlepnim i zlima – cijenu tih posljedica će platiti cijelo čovječanstvo, bilo da je riječ o svjetskom miru ili harmoniji različitih nacionalnih društava. NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta je izrazio svoju zahvalnost i poštovanje uvaženom Antoniju Guterresu za njegovu iznimnu podršku incijativi koja je predstavljena uz prisustvo, učešće i podršku od strane svjetskog ambasadora, uvaženog Ronalda Laudera, koji je američki aktivista za izgradnju mostova i borbu protiv mržnje diljem svijeta. Zajedno sa generalnim sekretarom UN-a, sastanku je prisustvovao i visoki predstavnik Saveza civilizacija pri UN-u, uvaženi Miguel Angel Moratinos, koji je pohvalio ideju ove inicijative i istaknuo važnost da se ona podrži.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Comments
scroll to top