Close

Liga muslimanskog svijeta potpisala Memorandum o razumijevanju sa Islamskom komisijom u Španiji

Liga muslimanskog svijeta potpisala je Memorandum o razumijevanju sa Islamskom komisijom u Španiji. Memorandum je potpisan tokom prijema koji je Nj. E. generalni sekretar Lige, šejh dr. Muhamed bin Abdulkerim El-Isa upriličio za uvaženog predsjednika Komisije, dr. Ejmena Idlibija i delegaciju u njegovoj pratnji.

Na početku susreta Nj. E. je pohvalio Kraljevinu Španiju koja po studijama Lige predstavlja jednu od najistaknutijih evropskih država po pitanju nacionalne integracije. Naglasio je kako je Islamska komisija, uz potporu Vlade Španije, odigrala važnu ulogu u realizaciji pomenutoga. Također, pohvalio je religioznu raznolikost u Španiji što je čini primjerom otvorenosti spram svih religija i od izuzetne je važnosti u suprotstavljanju diskursu mržnje koji propagiraju neke ekstremističke grupacije.

Dr. El-Isa je pojasnio da Liga kontinuirano poziva realizaciji programa domicilacije imama, vjeroučitelja i izdavanja fetvi zbog važnosti uzimanja u obzir posebnosti prostora svake države što utječe na donošenje vjerskih propisa. Nj. E. je iskazao divljenje spram visokog stepena znanja i nauke koji su dosegli muslimanski učenjaci u Španiji što ih je osposobilo za podučavanje bez potrebe za vanjskom pomoći i to naročito jer su oni domicilni stanovnici koji poznaju kulturu svoje države. To je bolje od dovođenja imama izvana koji bi se mogli suočiti sa jezičkim i kulturnim barijerama, te prouzrokovati nesklad između njih i španskog društva. Generalni sekretar je potvrdio kako je unutrašnje nacionalno mnijenje mnogih država sposobno obrazovati i proizvesti imame iz lokalne zajednice kao i osnovati domicilna tijela za fetve.

Predsjednik Islamske komisije je potvrdio da prati aktivnosti Rabite i vrlo je zahvalan istoj za zadatke koje izvršava iskazujući pri tome poštovanje i divljenje Povelji Časne Meke i ponosu muslimana u Španiji njome. Povelju smatra islamskim ustavom i principom navodeći sljedeće: ”Povelja Časne Meke je veliko dostignuće koje govori mnogo o nama samima.” Pri tome ukazuje na značaj Komisije u realizaciji Povelje i njenoj provedbi kroz realne programe i projekte poput osnivanja civilizacijskih centara i održavanja edukativnih kurseva.

Dr. Idlibi je ukazao kako je špansko društvo multireligijsko i multietničko a opet svi žive u miru i harmoniji. 67 % muslimana Španije su omladina a 70 % te omladine su djevojke. Potvrdio je prijeku potrebu da se odgajaju na osnovama srednjeg umjerenog pravca kako bi odrastali u sredini koja poštuje i cijeni drugog. On napominje kako je potpisivanje Sporazuma dokaz jake volje dviju strana da se promovišu i jačaju vrijednosti mira i harmonije u svijetu kao i želje da se prezentuju vrijednosti islama i njegove tolerancije koja ga krasi.

Sporazum obuhvata izradu Plana koji se veže za tačno određeno vrijeme s namjerom sprovođenja u praksi sadržaja Povelje Časne Mekke unutar Španije i zemalja u kojima se govori španski jezik. To podrazumijeva njeno prevođenje, distribuciju, diskusiju o njoj u raznim kulturnim prigodama, te rad da se uvrsti u nastavne planove i programe što bi obuhvatilo i visoko školstvo pri Ministarstvu obrazovanja u Španiji. Dakle, da se njen sadržaj uzme u obzir kao i njeni ciljevi kojima ona teži a tu je prije svega ideja zbližavanja ljudi. Izlaganje Komisije je sadržavalo dobrodošlicu španske strane ovoj važnoj inicijativi u njihovim obrazovnim ustanovama obzirom na sadržaj Povelje. Dvije strane su se također usaglasile o izradi Akcionog plana za izučavanje arapskog jezika u Španiji kroz edukacione kurseve za omladinu, imame, hatibe i nastavnike a koji bi se održavali na španskim univerzitetima.

Sporazum sadrži i izgradnju Omladinskog centra čiji bi cilj bio promocija principa ljubavi i suživota kod omladinaca prije nego što uđu na polje traganja za zaposlenjem. Time bi se zaštitili i od ideja ekstremizma, islamofobije, a tu bi se i prezentirali islamski stavovi o savremenim pitanjima i pojavama.

Obje strane će održati niz aktivnosti koje obuhvataju konferencije, seminare, programe i diskusije za istraživanje tema koje se tiču muslimana.

Odlučeno je da obje strane organizuju susrete sa akademicima, intelektualcima i istraživačima koji pripadaju drugim kulturama i civilizacijama u svrhu istraživanja tema saradnje, umjerenosti, srednjeg puta te zarad razmjene iskustava i publikacija.

Pored predsjednika Komisije, sastanku su prisustvovali bivši guverner Madrida i savjetnik Španske religijske komisije za slobodu, uvaženi Ricardo Garcia, generalni sekretar Komisije, uvaženi Mustafa Abduselam Ahmed, portparol Udruženja španske omladine, uvaženi Ahmed Yaman Dalal, otpravnik poslova u Španskoj ambasadi, uvaženi Khabir Sirija Quintana i direktor Islamskog kulturnog centra u Madridu, uvaženi Omer bin Ibrahim Al-Seif.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Comments
scroll to top