Close

Čisto prostranstvo Časne Meke je domaćin povijesnog foruma koji je okupio sve vjerske iračke autoritete koji su utjecajni na iračkoj sceni među kojima su mnogi zvaničnici, ekselencije i uglednici zajedno za istim stolom po prvi put.

Vrhovni autoriteti Iraka odazvali su se pozivu NJ.E. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta i predsjednika Vijeća muslimanskih učenjaka, prof.dr. Muhameda bin Abdulkerima Al-Isaa, nastojeći istaknuti jedinstvo riječi i stav koji odbacuje retoriku sektaštva, mržnje i sukoba.

Učesnici foruma su objavili završni proglas u kojem su istakli zahvalnost i poštovanje prema Čuvaru dva sveta harema, kralju Selmanu bin Abdulazizu Al Saudu i prijestolonansljedniku, princu Muhamedu bin Selmanu Abdulazizu Al Saudu, neka ih Bog sačuva, na istaknutim naporima i pokretanju incijativa za promicanje mirnog suživota i civilizacijskog dijaloga te suočavanju sa ekstremizmom i nasiljem na globalnom nivou, a posebno u Iraku. Također, učesnici foruma su uputili riječi zahvale i NJ.E. generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta na ovoj plemenitoj i cijenjenoj incijativi za sve iračke autoritete.

Završni proglas je naglasio neminovnost realizacije sadržaja Povelje Časne Meke i otvaranje kanala konstruktivnog dijaloga i pozitivne komunikacije između učenjaka za tretiranje i rješavanje novonastalih pitanja i kriza koje se ponavljaju u nastojanju da ovaj forum bude temelj za usvajanje tih kanala. Učesnici su također pozvali na širenje zajedničkih vrijednosti koje donosi islamski zakon, šerijat, za izgradnju domovine i postizanje građanstva preko širenja duha tolerancije, mirnog suživota, međusobnog poštovanja, srednjeg puta, umjerenosti i udaljavanja od ekstremizma i nasilja.

Sudionici foruma su istakli da će prioritet u religijskom i medijskom diskursu definitivno biti riječ monoteizma i jedinstvo riječi te očuvanje nacionalnog identiteta i briga o izgradnji istog uz odricanje od terorizma i osuda nasilja u svim njegovim oblicima. Pri tome je potrebno voditi računa o sudskoj praksi mira kako bi doprinijela izgradnji pravednog i boljeg društva koje počiva na suživotu i miru u zajednici. Učesnici su zahtijevali racionalizaciju fetvi čime se ostvaruju zakonske svrhe u očuvanju pet potreba svejedno na individualnom ili društvenom nivou što omogućava očuvanje zajedničkih ljudskih i islamskih dobara i vrijednosti.

Proglas preporučuje osnivanje organizacije za civlizacijski dijalog između sekti i religija koje čine islamske zajednice kao i osnivanje zajedničke koordinacijske komisije koja okuplja iračke autoritete i Ligu muslimanskog svijeta u cilju praćenja incijativa koje su proizašle iz ovog foruma te pokretanje bilo koje buduće incijative kao i koordinacije među njima te aktivnosti i djelatnosti koje slijede za ostvarivanje zacrtanih ciljeva.

U uvodnom govoru na forumu, NJ.E. prof.dr. Al-Isa je ponovio sljedeću tvrdnju: „Između sunija i šija postoji bratsko razumijevanje i primjeran suživot, saradnja i međusobno upotpunjavanje u kontekstu iskrene ljubavi uz poštivanje mezhebske posebnosti svakog od njih u njihovoj jednoj vjeri. Nema ništa osim onog što je postojalo i postoji u mašti gnusnog i odbačenog sektaštva, hvala Bogu, od strane svih, te koji je za prvenstveno loš samo po sebi. Važno je upozorenje za druge da su pripadnici odbačenog sektaštva neupućeni kada je riječ o religijskim ili nacionalnim vrijednostima te odbijaju saslušati istinu i tako su skrenuli sa pravog puta zalutavši u labirint tekfira, sukoba i konflikta.“

NJ.E. je nastavio kazavši: “U ovom čistom prostranstvu Kible koja okuplja u Časnoj Meki došlo je do susreta braće po vjeri, poruci, vrijednostima i ciljevima. Došli su iz drage zemlje, čija je slava ukorijenjena u postojanosti, koja se spominje u poglavljima historije, iz Iraka koja je zemlja arabizma, islama i čovječnosti, multikulturalnosti i raznolikosti sa civilizacijskim modelima koji nadahnjuju. Vrline islama su ukazale na ljepotu njihove naravi, plemenitost namjera tako da oni predstavljaju znanstveno sazviježđe u prostranom kosmosu te zaslužuju poštovanje i uvažavanje od svih.NJ.E. se obratio vrhovnoj ulemi i religijskim autoritetima Iraka kazavši sljedeće: „Svako znanje i misao koja ujedinjuje, a ne pravi raskol te spaja, a ne odbija – to je znanje koje je korisno i koje se cijeni, a vi i stanovništvo Iraka ste najviše zaslužni za to. Ove skladne duše su okupljene temeljem svog znanja i razumijevanja u čast čistog prostranstva čijom slavnom službom je počašćena Kraljevina Saudijska Arabija kao što je počašćena ulaganjem napora za dobrobit islama, muslimana i cijelog čovječanstva. Molim Uzvišenog da nagradi Čuvara dva časna harema, kralja Selmana bin Abdulaziza Al Sauda i prijestolonasljednika, princa, Muhameda bin Selmana bin Abdulaziza Al Sauda na svemu što su uradili i nastavljaju raditi, neka ih Bog sačuva i podari im uspjeh i sreću.

NJ.E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta je pohvalio iskorake iračke vlade u procvatu i usponu velikog zdanja Iraka te jačanju sveobuhvatnog nacionalnog koncepta iračke savjesti i egzistencije. Pri tome tvrdi da je identitet stabilan i postojan, ne mijenja se, ali odstupanje od značaja umjerenosti i tolerancije je očigledna greška u strukturi i često se preobrazi u zabludu koja nadilazi svoj uski krug i ograničen rizik u težnji da ugrabi svaku naklonjenost lišenu svijesti. NJ.E. dr. Paštun Sadik Abdullah, ministar vakufa i vjerskih pitanja u iračkoj regiji Kurdistan, je naglasio da je vlada Iračkog Kurdistana mnogo uložila u izgradnju federalnog naprednog novog Iraka te je doprinijela pisanju ustava koji garantuje prava svim komponentama u Iraku.Objasnio je da je Kurdistan bio i još uvijek je sigurno utočište za sve zbog pristojnog života, mirnog suživota i poštivanja svih prava religija i sekti, dodavši sljedeće: “Nema sumnje da održavanje ovakvih događaja i foruma u Kraljevini Saudijskoj Arabiji doprinosi procesu izgradnje mira, naglašavajući da ova istaknuta uloga donosi pozitivne rezultate u ujedinjenju iračkih redova.Pohvalio je napore NJ.E. uvaženog dr. Muhameda bin Abdulkerima Al-Isaa zarad međusobnog približavanja svih sekti i referenci, kao i promovisanja vrijednosti bratstva i odbacivanja mržnje.Uvaženi Ahmed Hasan Al-Taha, vrhovni učenjak Akademije islamskog prava u Iraku, je naglasio da šerijatski tekstovi potvrđuju kako je društveni mir šerijatska tj. zakonska obaveza za čije smo ostvarenje odgovorni svi zajedno te da je to put spasa na oba svijeta. Dodao je da je Svemogući Bog stvorio čovjeka i učinio ga namjesnikom na Zemlji za čiju izgradnju je i odgovoran, a čija izgradnja nije moguća bez sigurne okoline u kojem čovjek ima pravo na svoju religiju i na zaštitu imetka i časti. Zbog toga je obaveza razumnih i mudrih da se udalje od svega što remeti mir i sigurnost, kao i da se zajedno suoče sa onima koji nastoje plašiti ljude, ugroziti njihovu sigurnost i poticati ih na nasilje i ekstremizam.

Nastavio je sljedećim riječima: „Stoga je islamski šerijat došao sa ciljevima usmjerenim na postizanje dobra za ljude i udaljavanja zla od njih te zbog toga čuva ono što je neophodno i bez čega ljudski život ne bi mogao postojati, a što se ogleda u očuvanju mira, religije, duše, uma, imetka i časti. Najveće pravo od kojeg zavise sva ostala prava i potrebe je mir, a najjače pravo koje djelomično kontrolira sva druga prava je pravo na život u sigurnosti. Zbog toga šerijat u svojim odredbama naglašava jačanje društvenog mira koji je izravno povezan s ostvarivanjem svih ovih ciljeva i očuvanja tih potreba istaknuvši ih u poruci koja nas ujedinjuje, a ne razdvaja. Sukobi kojima svjedoči naša zemlja i naše regionalno okruženje imaju vanjske uzroke koji počivaju na unutarnjim motivima kao što je nedostatak mudrosti u pronalasku uzroka, neracionalan pristup u vjerskom diskursu te gubitak načela poštivanja različitosti koja je izuzetno važna i predstavlja garant slobode i prava.

Naglasio je da Iraku danas treba više nego ikad prije jedinstvo riječi, skupljeni redovi i saradnja u činjenju dobra i bogobojaznosti. Potrebno je dati prednost javnim interesima za napredak ove zemlje, povratak njene blistave prošlosti i okretanja stranica bolne sadašnjosti.Pohvalio je napore Kraljevine Saudijske Arabije, pod vodstvom čuvara dva sveta harema, kralja Selmana bin Abdulaziza Al Sauda, neka ga Bog čuva, u promicanju regionalnog i međunarodnog mira te u borbi protiv ekstremizma. Najbolji dokaz za to je Povelja Časne Meke (2006.) u cilju prekida krvoprolića u ranjenom Iraku, a zatim pružanje podrške koordinacijskim sastancima 2017.g., moleći Svemogućeg Boga da Kraljevini Saudijskoj Arabiji, njenom kralju, vladi i narodu podari prosperitet i napredak.

Istovremeno je istakao napore Lige muslimanskog svijeta u zbližavanju muslimana i saradnju sa njima zarad prevazilaženja kriza.

Uvaženi Muhamed Ali Muhamed Ali Bahr Al-Ulum, nadzornik Instituta postidplomskih studija, glasnogovornik šiitskih autoriteta, je iskazao želju da se ovim susretom postigne makar mali napredak u izgradnji naše povijesti, naroda i zajednice. Kazao je: „Nosimo nezadovoljstvo Iračana, ona leži u srcima svih, a naša odgovornost je da otklonimo to nezadovoljstvo.“ Naglasio je da je jedan od najljepših izraza u kojima je opisan islamski umet, izraz srednji put i umjerenost, dodajući da umjerenost zahtijeva trud, ponašanje, rad i smjelost u zauzimanju umjerenih stavova. A ako postoji različitost i raznolikost, put je određen Časnim Kur’anom, a to je umjerenost i otvorenost prema drugima.

Naglasio je da je odgovornost uleme da nastoji uspostaviti prava i uzajamno poštivanje, objašnjavajući da sektaški i etnički irački pluralizam treba društveni tretman na temelju mirnog suživota pojedinaca, a ne na temelju nadvladavanja.

U istom kontekstu, NJ.E. dr. Hajder Hasan Dželil Al-Shamari, predsjednik šiitskog vakufa „Divan“ je napomenuo da su muslimanski učenjaci saglasni sa odgovornim inicijativama i sposobni za postizanje programa i realizaciju ciljeva koji se najavljuju.

Dodao je sljedeće: “Sinovi zajednice smo mi sami, kako je kazao uvaženi Al-Sistani i prema tome možemo osujetiti svaki pokušaj ubacivanja nesloge među muslimanima”, naglašavajući da musliman – bio sunija ili šija – je onaj koji svjedoči da nema drugog boga osim Allaha dž.š i da je Muhammed Božiji poslanik te ovim svjedočenjem ima prava kao musliman.

Dr. Sa’d Hamid Kembeš, predsjednik sunijskog vakufa „Divan“ je rekao: “Zadovoljstvo nam je sastati se na poziv Lige muslimanskog svijeta koja radi na uspostavi jedinstva naših redova i jedinstva riječi radi islamskog bratstva, posebno u Iraku. “

Dodao je: “Ne zaboravljamo napore Kraljevine Saudijske Arabije, na čelu sa Čuvarom dva sveta harema i napore njegovog prijestolonasljednika, u službi islamskom svijetu općenito, a posebno iračkom narodu.

Uvaženi dr. Abdullah Said Wasi, predsjednik Unije učenjaka kurdske regije u Iraku, je objasnio da je Irak poznat po tome što je zemlja nastanka civilizacija, znanosti i učenjaka, zemlja koja je učila čovječanstvo čitati, pisati te poljoprivredi i industriji.

Rekao je: “Vaša braća u Kurdistanu su bili prvaci u činjenju dobra uprkos nacionalnoj, vjerskoj i mezhebskoj raznolikosti, sve dok to nije postalo primjer koji treba slijediti na svim razinama”, objašnjavajući da su napori vjerskih institucija u regiji usmjereni na učvršćivanje načela komunikacije i saradnje među svima u Iraku na temelju rada za opće dobro i interesa njegovog stanovništva.

Dodao je: “Na ovom blagoslovljenom forumu koji se održava na blagoslovljenom mjestu, radujemo se nastojanju proširivanja mostova ljubavi i solidarnosti u službi islamu i muslimana.”

Na kraju foruma, irački vjerski autoriteti su odali počast NJ.E. generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta, uvaženom dr. Muhamedu bin Abdulkerimu Al-Isau, zbog održavanja ovog foruma, nastojanja zbližavanja mezheba i autoriteta i promocije vrijednosti bratstva te odricanja i udaljavanja od mržnje.


Irački autoriteti su odali počast NJ.E. prof.dr. Muhamed Al-Isau za njegove napore u podržavanju učinkovitog i produktivnog dijaloga između islamskih mezheba u cilju promicanja vrijednosti bratstva, razumijevanja i saradnje.


NJ.E. prof dr. Muhamed Al-Isa govoreći o Iraku i njegovim učenjacima na početku foruma “Irački autoriteti”

Izjave nekoliko učesnika, cijenjene uleme, na forumu “Irački autoriteti” koji je upriličila Liga muslimanskog svijeta

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Comments
scroll to top