Close

Centar za odgovorno liderstvo, Fondacija Bil Klinton i Univerzitet Džon Hopkins Blumberg za javno zdravstvo su organizovali međunardni simpozij uz učešće vjerskih autoriteta i istaknutih naučnika na temu borbe protiv droga.

Centar za odgovorno liderstvo, Fondacija Bil Klinton i Univerzitet Džon Hopkins Blumberg za javno zdravstvo su organizovali međunardni simpozij uz učešće vjerskih autoriteta i istaknutih naučnika na temu borbe protiv droga. Od učesnika simpozija bili su i Nj. E. generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta, šejh dr. Muhamed bin Abdulkerim El-Isa, bivši američki predsjednik Bil Klinton, kao i dr. Elin Mekenzi.
Dr. El-Isa u svojstvu predsjednika Upravnog odbora Centra je kazao: ”Prevashodni cilj vjerskih vođa, lidera u društvenim zajednicama i specijaliziranih naučnih centara ogleda se u pokretanju motivacijskih inicijativa za prevenciju ovisnosti o drogama kao i liječenju ovisnika.”
Predsjednik Fondacije Klinton, uvaženi Bil Klinton je kazao kako je stopa smrtnosti među ovisnicima o droga prošle godine dosegla 10 smrtnih ishoda u jednom satu.”
Rektorica Univerzitet dr. Elin Mekenzi poručuje: ”Ovisnost o droga predstavlja veliku opasnost po društvenu zajednicu i zahtijeva poduzimanje hitnih mjera za borbu sa istom.”
Nj. E. dr. El-Isa u svome obraćanju je naglasio potrebu prepoznavanja ovisnika i pružanja pomoći, te je ukazao na važnu ulogu sljedbenika religija u promociji podizanja svijesti o opasnosti ove opake pošasti.
Nj. E. je istakao kako vjerske vrijednosti predstavljaju duhovne motivacijske vrline jer pozivaju sve ljude da pomažu drugima, a naročito slabima i onima koji su iskušani ovisnošću o drogama. Pozvao ja i na otvoreni dijalog o drogama i katastrofalnim i smrtonosnim posljedicama koje nosi ovisnost pod uslovom da se ovaj dijalog ne temelji na mržnji i isključivosti. Istakao je da posebnu pažnju treba posvetiti obrazovanju i podizanju društvene svijesti na svim poljima.
Nj. E. je pojasnio kako poistovjećivanje ovisnosti sa sramom i neuspjehom samo dodatno komplikuje problem dodavši kako je ciljana briga o ovisnicima ispravan put kojeg bi se svi trebali držati. Naglasio je važnost slanja umirujućih poruka ovisnicima koje će ih ohrabriti da svojevoljno potraže pomoć i podršku.
Šejh dr. El-Isa je istakao kako ovisnost o drogama nosi višestruke opasnosti za pojedinca i društvo te da je ista jedno od najmoćnijih oružja koja ciljaju sadašnjost i budućnost zahvaćenih zemalja. Kazao je da su uzroci uživanja droga specifični, te je s toga na nadležnim nevladinim, vladinim i međunarodnim institucijama da rade na suzbijanju istih.
Bivši američki predsjednik, Bil Klinton, je kazao da se povećao procenat smrtnih slučajeva izazvanih korištenjem droga tokom pandemije Covida-19. Od znanstvenih i religijskih lidera se očekuje odlučno djelovanje i pokretanje incijativa za okončanje ove krize. Istaknuo je da su mjere samoizolacije i policijskog sata, koje su nastale zbog korone, dovele do prekida rehabilitacijskih programa za ovisnike od droga. Zbog toga su mnogi od njih bili izloženi psihološkim poteškoćama i vratili se korištenju droga istim tempom kao ranije, a ponekad i još više. Bivši američki predsjednik je ukazao da je stopa smrtnosti među ovisnicima o droga prošle godine dosegla 10 smrtnih ishoda u jednom satu. Istaknuo je neophodnost za udruživanjem napora kako bi pobijedili ovisnost, spasili živote i uklonili stereotipna negativna obilježja povezana sa korištenjem droge te kako bi se omogućilo uključenim u programe rehabilitacije da dobiju pomoć koja im je zaista potrebna.
Rektorica Univerziteta Džon Hopkins Blumberg za javno zdravstvo, dr. Elen Mekenzi, je kazala da ovisnost utječe na sve zajednice i da se svijet danas suočava sa velikim i opasnim izazovom. Pri tome je potvrdila važnost zajedničkog angažmana religijskih i znanstvenih organa, rame uz rame, za bolje sutra i za svijet oslobođen droga.
Dr. Mekenzi je ukazala na mnoštvo procedura i mjera koje se mogu poduzeti za smanjenje broja umrlih ovisnika i smanjivanje mogućnosti ovisnosti izražavajući poštovanje prema religijskim liderima koji imaju pozitivan utjecaj na ljude i mogu doprinijeti njihovoj zaštiti od posljedica pada u kandže droga. Pri tome je skrenula pažnju da vjera i znanje mogu napraviti čuda ako postoji volja i hrabrost za liječenje i rješavanje ovisnosti od droga.
Učešće Centra za odgovorno liderstvo na simpoziju je u svojstvu institucije zadužene za suočavanje sa izazovima sa kojima se suočava naš svijet i to prateći mišljenja znanstvenika i intelektualaca o najboljim načinima za savladavanje prepreka s kojima se suočava svijet u današnjem vremenu.
Napori Centra su okrunjeni uspjehom nakon otvorenja samita odgovornih lidera 2019.g u UN-u, gdje su različiti lideri imali priliku da se upoznaju sa mnoštvom odlika i profesija, posebno religijskih, intelektualnih, obrazovnih, socijalnih, dobrotvornih i medijskih zarad djelovanja na pronalaženju objektivnih i realnih rješenja u suočavanju sa opasnostima na koja zajednice nailaze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Comments
scroll to top